Home Uncategorized Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι σε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι σε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

by Anna Votsi
442 views

Το γνωστό best seller βιβλίο του Louis De Berniere, ανεβαίνει σε παγκόσμια πρώτη θεατρική παραγωγή που ξεκινάει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες μέρες.

Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο όταν έλαβα ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα!

Επικοινώνησε μαζί μου η ομάδα της πρώτης μεγάλης θεατρικής παραγωγής, βασισμένης στο βιβλίο “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” , αναζητώντας πληροφορίες και πηγές που θα μπορούσαν να δώσουν στη δημιουργική τους ομάδα την ατμόσφαιρα της εποχής που διαδραματίζεται η ταινία. Η ομάδα επιθυμούσε να ταξιδέψει στο νησί για να μιλήσει με ανθρώπους που έζησαν εκείνα τα χρόνια, αυτούς που πήραν μέρος στα γυρίσματα της ταινίας πολλά χρόνια μετά αλλά ακόμα περισσότερο ένιωθαν την ανάγκη να επισκεφθούν μέρη που κρατούν ακόμη έντονες αναμνήσεις του παρελθόντος.

Η ομάδα είχε αρχικά επισκεφτεί την ιστοσελίδα μου αναζητώντας πληροφορίες για το νησί, αλλά μετά από μια σύντομη επικοινωνία αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μαζί ένα πρόγραμμα που θα διευκόλυνε την επίσκεψή τους στην Κεφαλονιά. Η ιδέα με ενθουσίασε καθώς συνέδεε τις δυο μεγάλες μου αγάπες, το ενδιαφέρον μου να αναζητώ πληροφορίες και να ανακαλύπτω το νησί που αγαπώ και με φιλοξενεί, με την οργάνωση θεατρικών παραγωγών και εκδηλώσεων, επάγγελμα που εγκατέλειψα ερχόμενη στο νησί.

Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at Contessina restaurant, Sami
Captain Corelli's team at Antisamos
Captain Corelli's team at Battaria
Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at St Georges Castle

Για να σας δώσω μερικά στοιχεία, η παράσταση τιμά την 25η επέτειο της έκδοσης του βιβλίου “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” του Λουί Ντε Μπερνιέρ, που με ενθουσιώδη υποδοχή κριτικής και κοινού απέσπασε το σημαντικό βραβείο καλύτερου βιβλιου, 1995, Commonwealth Writers Prize και έγινε ένα διεθνές best seller, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. To 2001 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Τζον Μάντεν, με γυρίσματα που έγιναν στην Κεφαλονιά. Η υπόθεση του ρομαντικού δράματος εκτυλύσσεται στα 1942, στη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής. Ένα παθιασμένο ειδύλλιο θα πλεχτεί σιγά σιγά ανάμεσα στον φιλόμουσο λοχαγό Κορέλι των Iταλών (Νίκολας Κέιτζ) και τη μνηστευμένη Πελαγία, κόρη του τοπικού γιατρού (Πενέλοπε Κρουζ).

Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at St Georges Castle
Captain Corelli's team at old Farsa
Captain Corelli's team at old Vlahata
Captain Corelli's team at Ainos
Captain Corelli's team at Argostoli

Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε το ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου (το λαογραφικό μουσείο καθώς και την έκθεση για τους σεισμούς του 53′) όπου μας καλωσόρισε ο πρόεδρός του Σπύρος Κοσμετάτος που με τα άπταιστα αγγλικά του έδωσε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες στην καλλιτεχνική ομάδα.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη αλλά και το λαογραφικό μουσείο της και ξεφυλλίσαμε με τον εξαιρετικό ιστορικό και αγαπημένο δάσκαλο Πέτρο Πετράτο αρκετά βιβλία με αναφορές στην εποχή αυτή και μας εξήγησε τη διαφορά της ιταλικής κατοχής στο νησί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είχαμε επίσης την τιμή να επισκεφτούμε στο σπίτι του, τον πιο σημαντικό ιστορικό και ερευνητή του τόπου μας, τον Αγγελο-Διονύση Δεμπόνο και την ευγενική γυναίκα του Ιωάννα του που με τον μοναδικό του νεανικό ενθουσιασμό μοιράστηκε μαζί μας μοναδικές εμπειρίες και εικόνες από την εποχή.

 

Captain Corelli's team at ruins of Ancient Sami
Captain Corelli's team at ruins of Ancient Sami
Captain Corelli's team at Contessina restaurant, Sami

Επισκεφτήκαμε επίσης το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενοι από τον Διονύση Γεωργάτο, γιατρό και πρώην Νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κατά την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας στο νησί και την αρχαιολόγο Ελένη Παπαφλωράτου.

Στο Casa Museo στον Καραβόμυλο φιλοξενηθήκαμε από τον Τάκη Τόκκα, ιδιοκτήτη του μουσείου και συλλέκτη που μας συνόδεψε επίσης στο παλιό χωριό των Βλαχάτων όπου πήραμε εικόνες από τη προσεισμική εποχή της Κεφαλονιάς, της αρχιτεκτονικής αλλά και της καθημερινής ζωής.

Μια τελευταία στάση έγινε στο μουσείο Acqui το οποίο παρουσιάζει στο Κέντρο του Αργοστολίου μια έκθεση με φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και αντικείμενα που περιγράφουν την ιστορία της σφαγής της Ιταλικής μεραρχίας του Acqui από τους Γερμανούς.

Captain Corelli's team at Argostoli
Captain Corellis Team at Fokas Cosmetatos Foundation
Captain Corellis Team at Fokas Cosmetatos Foundation
Captain Corellis Team at Fokas Cosmetatos Foundation
Captain Corellis Team at Captain Corellis Team at Fokas Cosmetatos Foundation
Captain Corelli's team at Battery

Επισκεφτήκαμε επίσης τα παλιά Φάρσα, την παραλία της Αντισάμου και το Φισκάρδο. Στη Σάμη, στην ταβέρνα της Κοντεσίνας είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με την ιδιοκτήτρια Τασία Γρηγοράτου αλλά και την Ανθή Μιχαλίτση που μας διηγήθηκε πολλές λεπτομέρειες από την εποχή της κατοχής.

Κάναμε και μια μικρή βόλτα στην περιοχή Μπαταρία, λέξη ιταλική που σημαίνει πυροβολαρχείο, όπου είχε στηθεί από τους Γερμανούς για να ελέγχουν το Ιόνιο. Κατά την αποχώρησή τους ανατίναξαν το πρώτο πυροβόλο και την αποθήκη πυρομαχικών και σήμερα μπορεί κανείς να δει τους όγκους βράχων που δημιουργήθηκαν κατά την έκρηξη καθώς και τις τσιμεντένιες βάσεις των πυροβόλων και τις στοές.

Captain Corelli’s team at Old Vlahata

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η σύντομη αναδρομή σε μια τόσο έντονη εποχή για την οποία ακόμα και σήμερα κάποιες αλήθειες εκφράζονται με δυσκολία. Ένας θησαυρός εγγράφων, βιβλίων και φωτογραφιών αλλά πολύ περισσότερο σπουδαίων ανθρώπων, που είτε κουβαλούν προσωπικές εμπειρίες είτε μελετούν την εποχή αυτή, υπάρχουν ακόμα στο νησί και Θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί.

Captain Corellis Team at Aggelo-Dionysis Debonos
Aggelo-Dionysis Debonos type
Captain Corellis Team at Aggelo-Dionysis Debonos
Captain Corellis Team at Corgialenios Folklore Museum
Captain Corellis Team at Corgialenios Library
Captain Corellis Team at Corgialenios Library
Captain Corellis Team at Corgialenios Library
Captain Corellis Team at Casa Museo
Captain Corellis Team at Acqui Museum

Η εμπειρία, αν και σύντομη ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη για όλους μας. Ελπίζω η έρευνα αυτή να προσέφερε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση που εύχομαι να αποτυπωθεί στην παράσταση.

Ήταν μεγάλη τιμή και εμπειρία για μένα να δουλέψω με τον Neil Leidlaw παραγωγό, Melly Still σκηνοθέτη (υποψήφια για βραβείο Olivier and Tony Award) , Rona Munro απόδοση έργου, (βραβευμένη από την Evening Standard Award και υποψήφια για το Golden Globe and BAFTA ), και την δικιά μας ταλαντούχα Μαγιού Τρικιεριώτη στα σκηνικά και τα κοστούμια.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή του Birmingham Repertory Theatre και του Rose Theatre Kingston. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Alex Mugnaioni ερμηνεύει τον λοχαγό Κορέλι, η Madison Clare, Fred Fergus και ο Joseph Long παίζουν την Πελαγία, τον Francesco και τον γιατρό Γιάννη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση και της ημερομηνίες της περιοδείας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους website  και την σελίδα στο facebook page

You may also like

2 comments

Ian Leeds May 14, 2019 - 12:31 pm

Hi Anna we visit Kefalonia every year at least once , I love tour site and the information you post ,it helps us a lot in deciding what do on our visits . We stay in Karavomolous as it seems a good base to explore the island and ithika. Thanks for all the information over the last few years and carry on inspiring new visitors .

Reply
Anna Votsi May 14, 2019 - 1:00 pm

Thank you for your nice words and support! You have chosen a great place to stay!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.